Protegeix als menors dels perills d’Internet

Les noves tecnologies i Internet són una eina útil per aprendre, comunicar-se i divertir-se. No obstant això, com qualsevol instrument o activitat, tenen alguns perills, especialment per als més indefensos: els nens i adolescents.

Cinc amenaces “online”

 1. Contingut inapropiat. Un dels perills més comuns quan un menor navega per Internet és que accedeixi a material que no és adequat per a la seva edat, ja sigui de caràcter sexual, violent o relacionat amb temes com les drogues, les armes, els jocs d’atzar etc. Els nens poden topar-se amb aquest tipus continguts mentre busquen informació, juguen o miren un vídeo, en aparèixer sovint en forma de banners, pop-ups o enllaços publicitaris que els deriven cap a d’altres pàgines web.
 2. Ciberassetjament. L’assetjament escolar o bullying s’ha estès del centre escolar al món virtual. L’accés dels infants i adolescents a ordinadors, mòbils i tauletes amb connexió a Internet facilita les agressions en qualsevol moment i en qualsevol lloc i, a més, amb una possibilitat més gran d’anonimat. Aquest tipus d’assetjament es realitza a través de missatges de text o correus electrònics, imatges, vídeos i d’altres publicacions ofensives en xarxes socials. Hi ha moltes webs que proporcionen informació sobre les claus per detectar i prevenir el ciberassetjament, com ara ciberbullying.com, a més de guies que recullen consells per a pares i educadors.
 3. Sexting. Es produeix quan s’envien fotografies, àudios o vídeos de caràcter sexual, generalment a través del telèfon mòbil. En aquest cas, l’essencial per a la prevenció és conscienciar els adolescents de la importància de no enviar mai aquest tipus de continguts, fins i tot encara que el destinatari sigui una persona de confiança, ja que no poden estar mai segurs de l’ús que es farà de la información.
 4. Grooming. Fa referència a les pràctiques online d’adults que tracten de guanyar-se la confiança dels menors per tal d’aconseguir imatges de caràcter sexual, assetjar i, fins i tot, explotar sexualment. Té una relació molt estreta amb la pornografia infantil i la pederàstia a Internet. Un web amb consells i recursos per tractar aquest tema amb els fills i prevenir-los contra els ciberdepredadors és internet-grooming.net. A més, davant de qualsevol problema d’assetjament sexual en línia, es pots recórrer al Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil o a d’altres cossos de seguretat.
 5. Revelació d’informació. Ja sigui de forma conscient, en una conversa de xat o en una xarxa social, o inconscient, a través d’enganys (estafes, falses ofertes, sortejos o regals), els fills poden revelar les dades personals en línia sense adonar-se del perill que això suposa. Ignorar els correus que demanen qualsevol tipus d’informació, no introduir mai dades com l’adreça postal o el telèfon mòbil a cap web per molt segura que sembli o evitar l’ús d’aplicacions o programari que subministren la ubicació són algunes pràctiques segures per poder evitar aquest problema.

Consells per protegir els fills a Internet

A més de tenir presents les recomanacions davant de cada amenaça, es pot protegir els infants o adolescents d’aquests i d’altres perills posant en pràctica els següents consells generals:

 • Mantenir-se sempre a prop quan utilitzin Internet, sobretot amb els més petits.
 • Establir normes d’ús dels dispositius amb accés a la Xarxa.
 • Parlar amb els fills sobre els perills de la Xarxa, interessar-se pel que fan quan hi naveguen i advertir-los que avisin els pares i els comentin qualsevol contingut, missatge o situació que els incomodi.
 • Mantenir la càmera web sempre desconnectada.
 • Instal·lar un bon antivirus i un bloquejador publicitari al navegador.
 • Configurar sistemes de control parental que eliminen automàticament les amenaces més habituals.

Piloumon © 2019. All rights reserved.