Els orígens de Halloween

La celebració de Halloween és una de les festivitats més antigues de la història que ha comptat amb influències de diferents cultures al llarg dels segles. Amb el pas dels anys, aquesta celebració ha anat evolucionant i canviant. Des del dia dels Romans Pomona, passant pel festival celta de Samhain, fins a les festes cristianes de Tots Sants i el dia dels difunts, aquesta festivitat es celebra el dia 31 d’octubre a la gran majoria de països del món.

Fa centenars d’anys, en l’avui coneguda Gran Bretanya i al nord de França, hi residien els celtes, els quals adoraven a molts déus, sent el seu favorit el Déu del Sol, qui els governava en el seu dia a dia de treball i en el seu descans. El costum dels celtes era celebrar l’Any Nou el dia 1 de novembre, per marcar que acabava la temporada del sol i començava l’estació de foscor i fred. Els dies previs es començava amb les jornades de recol•lecció i emmagatzematge de les collites, i el dia 31 d’octubre quedaven extints els focs de cocció de totes les llars.

Els sacerdots celtes, anomenats Druides, es reunien aquell 31 d’octubre al cim del turó d’un bosc ple de roures, en aquells dies considerats sagrats, i encenien focs en els quals sacrificaven cultius i animals mentre ballaven al seu voltant. Aquesta peripècia succeïa fins que l’estació del sol passava i l’estació de la foscor començava. Al matí, els Druides oferien una brasa dels seus focs a cada família per iniciar el nou foc de cocció a les llars, mantenint la casa calenta i lliurant-la d’esperits malignes.

El dia 1 de novembre, es realitzava el festival Samhain, on moltes persones desfilaven amb vestits de pells i caps dels seus animals, convertint-se en la primera festa de Halloween. Des de llavors, la celebració de Halloween ha passat generació rere generació, formant part de moltes cultures, les quals han anat afegint els seus costums propis a la festivitat.

Influències cristianes

Una de les darreres influències va arribar amb l’extensió de la religió cristiana per Europa, cap a l’any 835 DC, any en què l’Església Catòlica Romana va implementar la tradició d’honrar els difunts el dia 1 i 2 de novembre. Anys més tard, es va començar a celebrar el dia de Tots Sants amb grans fogueres, desfilades i gent vestida d’àngels o dimonis. Amb el temps, les costums més antigues dels Romans Pomona, dels celtes i dels cristians s’han barrejat, elaborant poc a poc el que avui coneixem com el nostre Halloween. Sense anar més lluny, el 31 d’octubre va passar de ser conegut com All Hallow Even “totes les vigílies de Halloween”, canviant a Hallowe’en, per finalment quedar-se a Halloween.

Avui dia, el nostre Halloween és una barreja de totes les influències. Les famoses pomes de caramel, les nous i la collita ens arriben del Dia de la Pomona; l’aixecament de fogueres ens arriba dels Druides; del festival celta de Samhain vam recollir tradicions com la creença de la màgia, dels esperits malignes i la mort; mentre que l’ús d’esquelets, cranis o la creença de l’existència de fantasmes ens arriba de la celebració de Tots Sants. L’ús de carabasses, els jocs de Halloween, la tradicional crida porta a porta amb la famosa frase “truc o tracte” són costums que hem anat implantant poc a poc durant el darrer segle.

Piloumon © 2019. All rights reserved.